Няма опасно замърсяване на въздуха от пожара край Бургас


Министър Петър Димитров разпореди мобилна станция да измерва качеството на въздуха в кв. Банево

 

Министърът на околната среда и водите Петър Димитров беше на мястото на пожара в бургаския квартал Банево, който пламна днес. Той разпореди в близост до пожара да бъде разположена мобилна автоматична станция за измерване качеството на атмосферния въздух.

Първите данни от експресното измерване, направено от РИОСВ, сочат, че има завишение по показателя за съдържание на въглероден диоксид в атмосферния въздух, но няма опасност за хората. Направено е имисионно измерване на показателите за качеството на атмосферния въздух в 3 точки от различни краища, които са разположени близо до пожара. 

РИОСВ – Бургас и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда ще информират за данните от измерванията на мобилната станция. На място действията на институциите са координирани от кмета на Бургас Димитър Николов, заместник областният управител на Бургаска област Владимир Крумов и директорът на бургаската пожарна комисар Николай Николаев.

Направени са просеки с булдозер, които да прекъснат пътя на огъня в посока жилищния квартал. Огънят обаче се е разпространил към село Миролюбово. Пожарът е на площ от 1500 декара и е навлязъл и в общинския горски фонд към селото.