Кампании и екоинициативи


 

 

Честваме 30 години „Натура 2000“ в Европейския съюз

Тази година се честват 30 години от създаването на мрежата от защитени зони „Натура 2000“ в Европейския съюз (ЕС) на 21 май. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отбелязва юбилея чрез провеждане на редица местни инициативи в цялата страна чрез своите структури – Регионалните инспекции по околната среда, Дирекциите на национални паркове, Басейновите дирекции и Изпълнителната агенция по околна среда, съвместно с неправителствени организации, училища и детски градини. По този начин министерството изразява ангажираността си, представя политиката на управление и дава гласност на обществеността за важността от екологичната мрежа със съпътстващото я биологично разнообразие и за нейното опазване.

Тази година се честват 30 години от създаването на мрежата от защитени зони „Натура 2000“ в Европейския съюз (ЕС) на 21 май. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отбелязва юбилея чрез провеждане на редица местни инициативи в цялата страна чрез своите структури – Регионалните инспекции по околната среда, Дирекциите на национални паркове, Басейновите дирекции и Изпълнителната агенция по околна среда, съвместно с неправителствени организации, училища и детски градини. По този начин министерството изразява ангажираността си, представя политиката на управление и дава гласност на обществеността за важността от екологичната мрежа със съпътстващото я биологично разнообразие и за нейното опазване.

Регионалната инспекцията по околната среда и водите Бургас, заедно с Българска Фондация Биоразнообразие и Община Бургас организираме Карнавално шествие на 20 май от 17 часа по случай Деня на Натура 2000. В него ще се включат децата от бургаските детски градини и началните училищни класове, които ще дефилират с костюми на растения, животни и дори екосистеми, срещащи се в Р България. Шествието ще започне от площад „Атанас Сиреков“ - пред сградата на Община Бургас и ще завърши на лятна сцена Охлюва до Културен център „Морско казино“, където всеки участник ще се качи на сцената, за да се представи, а специално жури (с участието на представител на РИОСВ-Бургас) ще оцени участниците и ще връчи наградите в отделните категории. Категории за награждаване ще бъдат следните: награда за най-ефектен костюм на диво растение, срещащо се в Р България; награда за най-ефектен костюм на диво животно, срещащо се в Р България; награда за атрактивно представяне на характерно местообитание или екосистема - река, езеро, гора и т.н., срещащи се в Р България; награда за най-оригинален „зелен’’ костюм - от рециклирани или употребявани материали, еко-материали и др.; награда за най-ефектно и артистично дефиниране (имитиране на животно/ растение и др.); награда за най- атрактивно учебно заведение (детска градина/училище).

На 21 май 1992 г. е приета Директивата на ЕС за местообитанията и е одобрена програма LIFE. Тази директива, заедно с Директивата на ЕС за птиците (приета през 1979 г.), създават мрежата от защитени зони в ЕС, наречена „Натура 2000“. За да се отбележи създаването на мрежата „Натура 2000“ и с цел да се почетат усилията на всички, дали своя труд за управлението ?, със специална Декларация, подписана през 2017 г. от Европейската комисия, Европейския парламент, Председателството на Съвета на ЕС и Комитета на регионите, обявява 21-ви май за Европейски ден на „Натура 2000“.

Днес мрежата обхваща над 27 000 защитени зони в сухоземната и морската част на ЕС, които успешно допринасят за опазването на уникалното европейско природно наследство. „Натура 2000“ осигурява дългосрочното опазване и оцеляване на най-ценните и застрашените видове и природните местообитания за Европа в съответствие с основните международни договорености в областта на опазването на околната среда и биологичното разнообразие. В България са определени 233 защитени зони, обхващащи 34,9% от националната територия - 120 защитени зони за опазване на дивите птици (23.1% територия); 233 защитени зони за опазване на природните местообитания (30,3% територия).

Информация за  Натура 2000 зоните можете да намерите на адрес: http://natura2000.moew.government.bg/

 


Победители в конкурса на РИОСВ-Бургас и Читалище „Хр. Ботев 1937“  за детска рисунка на тема:

Инвестирайте в нашата планета

по повод

Международния ден на Земята 22 април

 

 • Детска рисунка – I-ва възрастова група

во място -  Кристияна Кабова, 8 г. – гр. Бургас 

II ро място – 2ра група „Калинка“, ДГ „Слънчеви лъчи“, гр. София

 

 • Детска рисунка – II-ра възрастова група

во място – Николинка Тодорова, ЛФ „Фантазия“ , НЧ „Хр. Ботев 1937“ – гр. Бургас

II ро място – Димана Димитрова, ОУ „Васил Левски“ – гр. Правец

III то място – Златина Дражева, ОУ „Хр. Ботев“ – с. Бата, общ. Поморие

III то място  - Йоана Ганкова, ОУ „Св. Княз Борис I“ – гр. Бургас

 

Поощрителни награди:

Паола Драганова, ОУ „Васил Левски“ – гр. Правец

Владислав Траянов, ОУ „Любен Каравелов“ – гр. Видин

Айлин Ерика Алинова, ОУ „Антон Страшимиров“ – гр. Бургас

 

 •  Детска рисунка – III-та възрастова група

во място – Мария Атанасова, ЛФ „Фантазия“ , НЧ „Хр. Ботев 1937“ – гр. Бургас

II ро място – Петя Димитрова, ОбДЦКИ – гр. Русе

III то място – Силвия Маринова, ОУ „Христо Ботев“ – гр. Бургас

III то място – Румяна Симеонова, НЧ „Христо Ботев1937“ – гр. Бургас

 

Победителите в конкурсите ще получат грамоти и предметни награди по пощата.

 Екипът на РИОСВ-Бургас и НЧ „Хр. Ботев 1937“ към Община Бургас  благодарят на участниците в конкурсите и им пожелават творческо вдъхновение!

 

Пресцентър

 

Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас (РИОСВ) и Народно читалище „Христо Ботев 1937“ при Община Бургас обявяват V-ти национален конкурс за детска рисунка на тема: „Инвестирайте в нашата планета“ по случай Международния ден на Земята – 22 април.

Това е моментът да променим всичко – бизнес климата, политическия климат и начина, по който предприемаме действия по отношение на климата. Сега е моментът за неудържима смелост да запазим и защитим здравето си, семействата си, препитанието си...заедно трябва да инвестираме в нашата планета.

Конкурсът ще завърши с изложба.

Участниците ще се оценяват в три възрастови групи - до 8 г., до 12 г. и до 19 г. За всяка възрастова група има първо, второ и трето място. Творбите трябва да са с размери 35x50 см, а участниците имат свободен избор на техника и материали. Най-добре представилата се творба, става големият победител на конкурса. НЕ ТОЛЕРИРАМЕ УЧАСТИЕ НА ВЪЗРАСТНИ в творбите на децата! Класиранията се обявяват и публикуват до 5 дни след края на конкурса.

Награди: Рисунките на големия победител и спечелилите първо място във всяка група, получават предметни награди и рекламни и образователни материали от РИОСВ-Бургас и НЧ „Хр. Ботев 1937“. Журито ще е в състав от педагози, артисти и природозащитници.

Дата на затваряне: 17 април 2022г.

 • Как да участваме: Рисунка.
 • Ограничение за участие: до 19 години.

Рисунките изпращайте на адрес:

РИОСВ-Бургас

к-с „Лазур“, ул. „Перущица“ 67, ет. 1

8000     гр. Бургас

Лице за контакт: Албена Василева – 0885 550 423

Всички ЗАЕДНО сега!


Победители в конкурса на РИОСВ-Бургас  за  рисунка по повод Световният ден на влажните зони 2022 г., на тема:  

В търсене на забележителности в резерват Ропотамо“ 

 • Първа възрастова група до 7 години:

I во място - Ралица Петрова 6 г, група 4 „Моряче“, ДГ „Звездица-Зорница“ Бургас

II ро място - Денислав Попов 7 г, ОДЗ 2 Бургас

III то място - Анна Ангелова – 7 г ОУ „Св. св Кирил и Методий“ гр Ахтопол

 • Втора възрастова група до 11 години

I во място - Марая Иванова – 10 години СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Созопол

II ро място - Атанас Димчев 9 г ОУ „Георги Бенковски“ Бургас

III то място Диян Вълков 9 г ОУ „Св. княз Борис I“ Бургас

 

Поощрение: Деян Михов 9 г ОУ „Георги Бенковски“ Бургас

 

Победителите в конкурса ще получат грамоти и образователни материали по пощата.

Екипът на РИОСВ-Бургас  благодари на участниците в конкурса и им пожелава здраве, успехи в училище и творческо вдъхновение

 

Във връзка с отбелязване на Световния ден на влажните зони 2 февруари 2022 г,

 Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас обявява

 конкурс за детска рисунка на тема:


 

В търсене на забележителности в Резерват Ропотамо“

Общи условия

 1. Конкурсът е предназначен за ученици от 1 до 7 клас, от учебните заведения в общините Айтос, Бургас, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец, Сунгурларе и Царево.
 2. Няма ограничение за използваните материали и техника. Проектите да са с минимален формат А4. Могат да се изпратят и снимки на творбите, но с много добра резолюция, в размер не по-мълък от 600 х 600 (px) пиксела.
 3. Сюжетът на рисунката трябва да отговаря на темата - „В търсене на забележителности в Резерват Ропотамо“.
 4. В творбите си, авторите могат да отразят красотата на защитената територия - животът на обитателите й, реката, скални образувания, както и своя личен опит и впечатления от посещението си в резервата.
 5. Конкурсните творби могат да се изпращат по пощата на адрес: гр. Бургас 8000, к-с „Лазур“, ул. „Перущица“ 67, ет. 1, РИОСВ-Бургас, а снимките на проектите по е-поща: pr@riosvbs.com
 6. Творбите да бъдат придружавани със следната информация: трите имена на автора, възраст, учебно заведение/школа, телефон и адрес за кореспонденция.
 7. Краен срок за предаване/изпращане на творбите: 6 февруари 2022 г. (неделя), включително.
 8. Конкурсните творби ще бъдат класирани от експерти на РИОСВ-Бургас.
 9. Обявяване на резултатите: 11 февруари 2022 г.;
 10. Победителите ще бъдат отличени с грамоти и предметни награди.
 11. Важно: При участие в конкурса, кандидатите приемат условието, че проектите им ще бъдат използвани при подготовката на информационни материали.
 12. Всички проекти ще бъдат публикувани на интернет страниците на РИОСВ-Бургас, а победителите ще красят корицата на фейсбук страницата ни.

Екипът на РИОСВ-Бургас пожелава успех на участниците в конкурса!


 

НАГРАЖДАВАНЕ    III-ти НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС “МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ-КОТКИТЕ И ДРУГИ ЖИВОТНИ ”- 2021 ЗА РИСУНКА И ПРИЛОЖНО ТВОРЧЕСТВО

 

 ОБЩИНА БУРГАС

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ 1937” -БУРГАС

РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ –БУРГАС

РИСУВАЛНЯ “ЕЛФИНА“

 

 1. Специалната награда в раздел приложно изкуство председателя на журито- г-жа Златка Бобева присъжда купата на сестрите-Вяра Стефанова-8 г. и Ния
 2. Темешакова-11г. Ателие “Приложен фолклор“ към ЦПЛР-София, с р-л: Елеонора Асенова
 1. Специалната награда на организаторката на конкурса в раздел изобразително изкуство- Стелияна Желязова присъжда купата на Красимир Стефанов Соколов-11г.
 1. Арт ателие “Дон Кези“-Дупница, с р-л : Елена Марулевска

 

Творческа комисия  в състав:

 Председател:         1. Златка Бобева – главен журиращ в конкурса, художник, естествовед

Комисия в състав: 2. Стелияна Желязова – 14г. организатор, художник-приложник

                                  3. Милена Димитрова - художник / Рисувалня“ЕЛФИНА“/

                                  4. Албена Василева - експерт РИОСВ

                                  5. Олга Цонева – приложник

                                 6. Стоянка Атанасова - приложник

отличи следните  участници  по възрастови групи и раздели, както следва:

 

Награждаване НЧ”Христо Ботев 1937”-Бургас

РАЗДЕЛ ПРИЛОЖНО ТВОРЧЕСТВО

I възрастова група 7-10 години

Специална награда- за приложниците от Подготвителна група -7г. деца ДГ “Ален мак“-село Звездец, Община Малко Търново, р-л: Радостина Станкова, Галя Иванова

1 място- Анелия Асенова-10г. ПШ “Елбетица“-Бургас, с р-л: Таня Георгиева

2 място- Муртаза Кехайов-8г. ОУ“Д-р Петър Берон“-село Биркова, Община Велинград, р-л: Атичка Терзиева

3 място- Теа Гоцев- 8 г. Ателие“Приложен фолклор“ при ЦПЛР-София, р-л: Елеонора Асенова

Поощрение: Дилара Мюмюн-9г. ОУ“Светлина“-село Тополица, Община Айтос

Поощрение: Веско Кехайов-8 г. ОУ“Д-р Петър Берон“-село Биркова, Община Велинград, р-л: Атичка Терзиева

I I възрастова група 11-14 години

Специална награда- за приложниците при НЧ “Христо Ботев-1901“-село Зафирово, Община Главница, р-л: Лорета Станева

1 място-Джанан Али-13г. НЧ “Христо Ботев-1901“-село Зафирово, Община Главница, р-л: Лорета Станева

1 място-Ния Катушева-13г. Ателие“Приложен фолклор“ при ЦПЛР-София, р-л: Елеонора Асенова

2 място-Румяна Симеонова-11г. ЛФ “Фантазия“ НЧ “Христо Ботев 1937“-Бургас, р-л: Атанаска Желязова

2 място-Хелин Расим-13г. ОУ “Светлина“- село Тополица, Община Айтос,    р-л: Янита Пепелянкова

3 място-Емилия Ангелова-13г. ОУ “Христо Ботев“-с. Бата, Община Поморие, р-л: Златина Рачева

3 място-Радослав Андреев-11г. Клуб по Приложно Изкуство НЧ “Антон Страшимиров-1980“-кв. Черно море, Бургас, р-л: Атанаска Ганева

Поощрение: Филка Иванова-12г. ОУ “Христо Ботев“-с. Бата, Община Поморие, р-л: Златина Рачева

Поощрение: Айше Зелкер-13г. ОУ “Светлина“- село Тополица, Община Айтос,    р-л: Янита Пепелянкова

Поощрение: Преслав Михайлов-14г. НЧ “Христо Ботев-1901“-село Зафирово, Община Главница, р-л: Лорета Станева

I I I възрастова група 15-18 години

Специална награда- за приложниците от ПШ “Елбетица“-Бургас, НЧ “Христо Ботев 1937“-Бургас, р-л: Таня Георгиева

1 място- Не се присъжда

2 място-Хава Арнауд-15г. ОУ“Д-р Петър Берон“-село Биркова, Община Велинград, р-л: Атичка Терзиева

3 място-Камила Брагина-18г. Клуб “Сръчко“-ОДК- град Несебър, р-л: Георгиева

Награждаване НЧ”Христо Ботев 1937”-Бургас

РАЗДЕЛ ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

I възрастова група 7-10 години

1 място-Изабела Иванова-7г. и Пресияна Златева-7г.                                       Школа „Батик“-Бургас НЧ “Асен Златаров-1940“-Бургас

1 място-Елица Паскалева-7г. ОУ“ Георги Бенковски“-Бургас, р-л: Милена Димитрова

2 място-Мартина Бояджиева-8г. Арт школа “Колорит“-Плевен, р-л: Мая Ананиева

2 място-Румяна Щерионова-8г. ЛФ “Фантазия“ НЧ “Христо Ботев 1937“-Бургас, р-л: Атанаска Желязова

3 място- Мая Славова-8г. Ателие “Приложен фолклор“ при ЦПЛР-София,   р-л: Елеонора Асенова

3 място-Александра Янакиева-7г. НБУ “Михаил Лакатник“-Бургас

Поощрение: Юмайла Ахмед-7г. ШИИ при ЦПЛР град Търговище, р-л: Ивелин Стоянов

Поощрение: Ярослав Мирчев-9г. Творческо ателие “Ти Си Арт“- град София

Поощрение: Моника Ангелова-8г. I СУ „Св. Седмочисленици “-град Търговище

I I възрастова група 11-14 години

Специална награда-  за художниците от НУПИД “Акад. Дечко Узунов“ град Казанлък, р-л: Веселина Маринова

1 място-Бурчин Билял-11г. Школа “Арт Попово“ град Попово, р-л: Искра Хаджииванова

1 място-Радостинка Ангелова-11г. ЛФ “Фантазия“ НЧ “Христо Ботев 1937“-Бургас, р-л: Атанаска Желязова

2 място-Теодор Стоев-11г. СУ“ Владимир Комаров“ град Велико Търново, р-л: Лазаринка Гинчева

2 място-Рая Николова-12г. Арт ателие “Дон Кези“ град Дупница, р-л: Елена Марулевска

3 място-Сабри Сабри-12г. ОУ“Д-р Петър Берон“ село Вресово, Община Руен

3 място- Полина Петкова-11г. НУПИД “Акад. Дечко Узунов“ град Казанлък, р-л: Веселина Маринова

Поощрение: Павлин Янев-12г. ОУ“Д-р Петър Берон“ град Плевен, р-л: Любимка Петкова

I I I възрастова група 15-18 години

1 място- Кристияна Джингова-16г. НУПИД “Акад. Дечко Узунов“ град Казанлък

2 място-Анелия Борисова-15г. ПГСАГ“ Ангел Попов“ град Велико Търново

Награждаване

РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ –БУРГАС

в категория опазването на защитените видове животни, включени в Червената книга на Република България

 

РАЗДЕЛ ПРИЛОЖНО ТВОРЧЕСТВО

1 място- Мария Маринова-13г. ПШ ”Елбетица” НЧ ”Христо Ботев 1937”-Бургас, р-л: Таня Георгиева

2 място- Елена Георгиева-14г. ПШ ”Елбетица” НЧ ”Христо Ботев 1937”-Бургас, р-л: Таня Георгиева

3 място- Мартин Костадинов-11г. КПИ НЧ “А. Страшимиров-1980“-кв.“Черно море“, Бургас р-л: Атанаска Ганева

Поощрение: Стоил Тодоров-11г. ОУ “Христо Ботев“-с. Бата, Община Поморие, р-л: Златина Рачева

 

ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

I възрастова група 7-10 години

1 място- Зорница Паскалева-9г. ОУ ”Георги Бенковски”-Бургас, р-л: Милена Димитрова

2 място- Пресияна Добрева-8г. Ателие“Приложен фолклор“ ЦПЛР-София, р-л: Елеонора Асенова

3 място- Дария Димитрова-9г. Детско Арт Ателие ОУ “Любен Каравелов“-Бургас, р-л: Павлина Иванова

Поощрение: Габриела Георгиева-8г. Ателие “Приложен фолклор“ ЦПЛР-София, р-л: Елеонора Асенова

I I възрастова група 11-14 години

1 място- Данайа Даскалова-12г. и Габриел Зашев-12г.  Арт ателие ”Дон Кези”-Дупница, р-л: Елена Марулевска

2 място- Теодора Иванова-12г. ОУ ”Христо Ботев”- Добрич, р-л: Иванка Якимова

3 място- Рая Замфирова-11г. ОУ ”Георги Бенковски”-Бургас, р-л: Милена Димитрова

Поощрение: Симона Раева-11г.  Творческо Ателие“ Ти Си Арт“-София, р-л: Силвия Ганчева

I I I възрастова група 15-18 години

1 място- Семаат Мехмед-18г. НУПИД”Акад.  Дечко Узунов”-Казанлък,         р-л: Веселина Маринова

2 място- Вероника Йонджел-16г. НУПИД”Акад.  Дечко Узунов”-Казанлък,   р-л: Веселина Маринова

3 място- Карина Спасова-15г. Арт ателие ”Дон Кези”-Дупница, р-л: Елена Марулевска

Поощрение: Катрин Младенова-15г. Арт ателие ”Дон Кези”-Дупница,          р-л:Елена Марулевска

 

Награждаване

ЧАСТНА РИСУВАЛНЯ “ЕЛФИНА“- Бургас

присъжда 6 приза
ЕЛФИЧЕСКИ ПРИЯТЕЛ НА ЖИВОТНИТЕ 2021г.

РАЗДЕЛ ПРИЛОЖНО ТВОРЧЕСТВО

 1. Светлозара Зафирова-13г. ПШ”Елбетица” НЧ”Христо Ботев 1937”-Бургас, р-л: Таня Георгиева

 

РАЗДЕЛ ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО

 1. Магдалена Велева-8г. Арт школа ”Чифлигарови”-Шумен, р-л: Светла Чифлигарова
 1. Сияна Стоянова-8г. ОУ ”Георги Бенковски”-Бургас
 1. Михаела Георгиева-8г. Ателие”Приложен фолклор” ЦПЛР-София,          р-л: Елеонора Асенова
 1. Юлиян Капинчев-12г. ЦПЛР-Бургас, р-л:  Севина Трайчева

ЧЕСТИТО НА НАГРАДЕНИТЕ ТВОРЦИ!

 

 

 

РИОСВ-Бургас отправя предизвикателство: фотография, рисунка или стих за Странджа планина онлайн изпрати и награда спечели

 

12 ноември 2021

 

За поредна година Регионална инспекция по околната среда и водите – Бургас отправя онлайн-предизвикателствотоСтранджа планина по повод 11 декември – Международния ден на планините. Основната идея на инициативата е да се покаже природата в планината и местата за отдих в нея.

Предизвикателството е за всички, без ограничение във възрастта. Всеки участник може да изпрати по една фотография, рисунка или стих в срок до 05.12.2021 г. на e-mail: pr@riosvbs.com.

Участниците, които ще се борят в трите категории – рисунка, фотография и стихотворение, ще бъдат оценени с гласуване онлайн във фейсбук страницата на инспекцията https://www.facebook.com/riosvburgas  - с харесвания под всяка публикация. Срокът за гласуване е 09.12.2021 г.

Авторите на трите публикации, събрали най-много гласове, ще бъдат класирани на призовите места и ще бъдат отличени с грамоти и предметни награди.

Ръководството на РИОСВ-Бургас пожелава успех на всички участници. Нека покажем красивата природа на нашата Странджа!

За допълнителна информация: тел. 0885 550 423Албена Василева, и e-mail pr@riosvbs.com.

 

Пресцентър

 


 

ОБЩИНА БУРГАС

НЧ ”ХРИСТО БОТЕВ 1937” – БУРГАС

РИОСВ – БУРГАС

РИСУВАЛНЯ“ ЕЛФИНА“

 

ОРГАНИЗИРАТ

III-ти НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА НА ТЕМА:

“МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ – КОТКИТЕ И ДРУГИ ЖИВОТНИ”

Конкурсът е продължение на „Моите приятели-котките“, който се превърна в голямо събитие през 2019 г., благодарение на идеята на 11 годишната Стели от Бургас, която много обича котките.

Инициативата е стартирана от ЛФ “Фантазия“ при НЧ “Христо Ботев 1937“ – Бургас, с художествен ръководител г-жа Желязова, която спонсорира конкурса и й го подарява за рожденият й ден – 17 ноември. Превръща се в събитие, с получени над 650 рисунки и приложни творби от цяла България, с наградени над 100 деца, с главен журиращ в конкурса, батик-изкуствоведа г-жа Златка Бобева.

Благодарение на съорганизаторите ни, които и тази година ни подкрепят – РИОСВ-Бургас и Рисувалня „Елфина“, в лицето на художничката Милена Димитрова, и тази година Ви каним да вземете участие в конкурса на Стелияна Желязова от СУ “Св. Св. Кирил и Методий“ – Бургас.

Очакваме с нетърпение вашите рисунки и приложни творби на любимите ви животни до 17.11.2021 г.

УСПЕХ!

 

III НК “МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ – КОТКИТЕ И ДРУГИ ЖИВОТНИ”- 2021г.

 

Условия:

 

В конкурса могат да участват всички деца на възраст от 7 до 18 години от всички звена, с до 2 рисунки и 2 приложни творби , групирани в три възрастови групи:

 1. Група- от 7 до 10 години / 1-4 клас
 2. Група- от 11 до 14 години / 5-8 клас
 3. Група- от 15 до 18 години / 9-12 клас

Рисунките да са с размери 35:50 см. (без паспарту) с материали по избор на участника.

Приложните творби да са подходящи за транспортиране и обем върху маси за предстоящата изложба.

На гърба на всяка творба следва да има информация за:

 • Трите имена на участника и възраст, клас.
 •  Населено място, училище или извънучилищно звено/ школа.
 • Телефон и е-mail за контакт на ръководителя/ учителя, родителя на детето.

Награждаване:

Предвидени са грамоти, медали, купи и поощрителни награди във всяка възрастова група, в раздел рисунка и приложно творчество по Културна Програма на ОБЩИНА БУРГАС от организаторите на конкурса– НЧ “ХРИСТО БОТЕВ  1937“ – Бургас.

РИОСВ-Бургас ще награди своите победители за творби, свързани с опазването на защитените видове животни, включени в Червената книга на Република България.

Специалните награди на РИСУВАЛНЯ ЕЛФИНА, които връчва ръководителят на школата Милена Димитрова, ще бъдат за рисунки, които изобразяват спасяване и лекуване на бездомни и/или диви животни.

Рисунките и приложните творби няма да се връщат и ще останат във фонда на читалището.

За награждаването, което при възможност, ще се състои в НЧ ”Христо Ботев 1937” – Бургас, ще бъде посочена допълнително дата и час. Отличените творби ще бъдат подредени в изложба в читалището. При невъзможност за получаване на отличията от наградените, ще им бъдат изпратени по пощата за тяхна сметка.

Творбите ще се приемат до 17.11.2021 г. на адрес: гр. Бургас, 8002, кв. ”Победа” ул. ”Кубрат” № 7, получател: ЛФ ”Фантазия” при НЧ ”Хр. Ботев 1937” – Бургас

Контакти: konkyrsi_hr.botev1937@abv.bg, телефон за връзка: 089 304 9100, 0895 506 280 и в страниците ни за конкурси: https://www.facebook.com/groups/2134243273524011, ЛФ “Фантазия“ - https://www.facebook.com/talanti.burgas и на НЧ “Христо Ботев 1937“ https://www.facebook.com/profile.php?id=100021821055012

Личните данни на участниците в Националния конкурс за детска рисунка на тема: “Моите приятели – котките и други животни” ще бъдат обработени и използвани единствено за целите, задачите и осъществяването на настоящия конкурс, съгласно изискванията на Закона за защита на личните данни, във връзка с употребата и прилагането на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година, относно защита на физическите лица, във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни, в съответствие с Вътрешните правила на Народно читалище „Христо Ботев – 1937“ Бургас. Уведомяваме Ви, че снимки и видеозаписи, включващи участници в събитията на Народно читалище „Христо Ботев – 1937“ Бургас, РИОСВ-Бургас, Рисувалня „Елфина“, могат да бъдат публикувани с нетърговска цел в електронните и печатните медии. Съгласявайки се да участват, изпращайки свои рисунки и приложни творби, родителите/ръководителите на творците, и самите участници, приемат личните им данни да се използват единствено за целите, задачите и осъществяването на настоящия конкурс. Изпратените конкурсни експонати не се връщат. Те остават за съхранение в галерията на читалището, за да бъдат изложени с образователни или представителни цели, както и за дарения в благотворителни кампании.


 

 

ОБЩИНА БУРГАС

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ 1937” -БУРГАС

РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ –БУРГАС

Награждават

I възрастова група до 7 години

1 място-Донатела Димитрова-6г. ДГ “Ханс Кр. Андерсен“-Бургас

1 място-Зарко Николов- 6г. Школа „Батик“-Бургас

2 място-Ивана Шайкова-6г. ДГ№3 “Детелина“-град Перник

2 място-София Асенова-6г. ОУ “Антон Страшимиров“- Бургас

3 място-Виктория Николова-7г., Калина Арнаудова -7г. , НУ “Св. Н. Врачански“-Враца

3 място-Стефани Николова-6г. ДГ“Ханс Кр. Андерсен“-Бургас

 

I I възрастова група от 8 до 10 години

1 място-Румяна Щерионова-8 г. ЛФ “Фантазия“ НЧ“Хр. Ботев 1937“-Бургас

1 място-Кристияна Кабова-9г. ЛФ “Фантазия“ НЧ“Хр. Ботев 1937“-Бургас

2 място-Александра Игнатова-9 г. Ателие “Приказен свят“-София

2 място-Моника Георгиева-9г. ОУ “Княз Борис I“- Бургас

2 място- Теодора Георгиева-9г. Детско Арт Студио ОУ“Л. Каравелов“-Бургас

3 място-София Петрова-8г. НУ “Св.Св. Кирил и Методий“-град Долни Дъбник

3 място-Надежда Иванова-9г. НУ “Христо Ботев“-град Любимец

3 място-Кристиян Станчев-8г. НБУ“М. Лъкатник“-Бургас

 

I I I възрастова група от 11 до 15 години

1 място-Жасмин Татарова-12г. СУ“Н. Й. Вапцаров“-град Айтос

1 място-Андон Маринов- 14 г. ЛФ “Фантазия“ НЧ“Хр. Ботев 1937“-Бургас

1 място-Соня Кирчева-13г. ОУ “Христо Ботев“-град Добрич

1 място-Петя Стоянова-12г. СУ “Св.Св. Кирил и Методий“-град Бургас

2 място-Хатидже Мехмед-12г. ОУ“Д-р Петър Берон“-село Вресово, Община Руен

2 място-Габриела Георгиева-4 ОУ “Иван Вазов“-Монтана

2 място-Красимир Мехмед-14г., Йоско Маринов-14г. ЛФ “Фантазия“ НЧ“Хр. Ботев 1937“-Бургас

2 място-Анка Маринова-12г. ОУ “Хр. Ботев“-Бургас

3 място-Яна Владева-12г. Ателие „Приказен свят“-София

3 място- Мелиса Чанкова-11г. СУ “Св.Св. Кирил и Методий“-град Бургас

3 място- Ренан Руменов-11г. СОУ“Бачо Киро“- град Летница

3 място-Радостинка Ангелова-14 г. ЛФ “Фантазия“ НЧ“Хр. Ботев 1937“-Бургас

Поощрение: Сабри Сабри-12г. ОУ“Д-р Петър Берон“-село Вресово, Община Руен

Поощрение: Михаела Стефанова-12 г. ОУ “Христо Ботев „-град Добрич

 

Награждаване графика

 

1 място-Дивна Железчева-7г. НУМСИ“П. Владигеров“-Бургас

1 място-Леон Джонев-13г. Ателие „Приказен свят“-София

2 място-Светослав Николов-12г. СОУ“Бачо Киро“- град Летница

2 място- Ателие „Приказен свят“-София

3 място-Явор Пейчев-12г. Художествено Ателие „Детско слънце“-Варна

3 място-Ясемин Алишова-9г. Школа „Арт Попово“-град Попово

Поощрение: Елица Вълчева-11г. Ателие „Приказен свят“-София

 

Онлайн награждаване „Бъдещето на морето – да опазим животът във водата“

 

6-8 години

1 място – Силвия Атанасова – 7г, СУ „Константин Преславски“, Бургас

2 място – Никола Кирилов 6 г, ДГ „Щастливо детство“, Враца

3 място – А лександра Гангова 6 г, ДГ „Слънце“, 4 гр „Сладурани“, Плевен

 

9-13 години

1 място - Ивайло Янчев, 9 г Бургас

2 място

Джейда Добрева 9 години, с. Нова Черна, общ. Тутракан, обл. Силистра

Калоян Хаджистойчев 13 години, Сливен

Мирела Димова 11 г., Пловдив

3 място

Дария Иванова 10 г, Горно Оряхово

 

СОП

1 място – Васил Михайлов – ЦСОП Велинград 13 г

2 място – Симона Тодорова – ЦСОП Велинград 11 г

3 място – Борислав Чорбов – ЦСОП Велинград 8 г

Поощрения – Теодор Алексиев НЧУ „Милеа“ София

Рая Михайлова НЧУ „Милеа“ София

Мартин Мутафалов, ЦСОП Велинград

Теодора Станкова ЦСОП Велинград

 

ЧЕСТИТО НА НАГРАДЕНИТЕ !!!


6-ти национален конкурс на тема

Моята невероятна лятна ваканция

 

Моята невероятна лятна ваканция е темата на националния конкурс за детска рисунка и приложно творчество, организиран съвместно с Община Бургас и Народно читалище „Христо Ботев 1937“. Конкурсът се провежда за шеста поредна година и цели чрез творчеството си децата да изразят своето отношение към природата и нейното опазване.

 

В конкурса могат да участват, всички деца на възраст от 5 до 18 години, разпределени в четири възрастови групи:

1-ва група - от 5 до 7 години/ предучилищна възраст

2-ра група - от 8 до 10 години/ 1 до 4 клас

3-та група - от 11 до 14 години/ 5 до 7 клас

4-та група - от 15 до 17 години/ 8 до 12 клас

 

Рисунките да бъдат нарисувани на картон с размери 35:50 см. (без паспарту) с материали по избор на участника.

Приложните творби да бъдат изработени с екологични материали по избор на участниците, с размери по желание, удобни за транспортиране и подреждане на маси, стативи и други подходящи места за предстоящата изложба към конкурса.

 

На гърба на всяка творба, следва да има информация за:

 • Трите имена на участника, възраст и клас.
 • Населено място, училище или извънучилищно звено/школа.
 • Телефон и e-mail за контакт на ръководителя/учителя, родителя на детето.
 • Прикачена Декларация за личните данни по образец

 

Творбите ще се приемат до 15 октомври 2021 г. на адрес:гр. Бургас, 8002 кв.”Победа”, ул.”Кубрат” № 7 Получател: Народно читалище ”Христо Ботев 1937” - Бургас

Контакти: nani_jelqzova@abv.bg, телефон за връзка: 0895 506 280 и pr@riosvbs.com 0885 550 423 – Албена Василева, РИОСВ-Бургас

 

Награждаването ще се състои на 22 октомври в залата на НЧ ”Хр. Ботев 1937” – Бургас, при възникване на извънредна епидемиологична обстановка, наградите ще бъдат изпратени по куриер:

Според мнението на журито, ще бъдат присъдени:

 • Грамоти, медали и предметни награди за 1, 2, 3 места и поощрения в IV-те възрастови групи от Община Бургас и НЧ ”Христо Ботев 1937” - Бургас
 •  Грамоти за ръководители, с най-много наградени участници от школа
 •  Грамоти и предметни награди за 1, 2, 3 места и поощрения в IV-те възрастови групи за творби с екологична насоченост от РИОСВ-Бургас.
 •  Публикация в Онлайн списание “Щъркел“ на наградените творби.

Декларация - изтегли