РИОСВ – Бургас популяризира Деня на Земята с поредица от инициативи


Екипът на РИОСВ – Бургас отбеляза Деня на Земята с открити уроци, които проведохме с деца от детски градини „Ален Мак“ в село Звездец, община Малко Търново, „Славейче“ в град Айтос, „Коледарче“ в кв. Лозово, гр. Бургас и с ученици от 6 и 7 клас на СУ „Петко Росен“ – Бургас. Децата бяха запознати с темата на празника „Планета срещу пластмаса“, която призовава за справяне с кризата от свръхпроизводство на пластмаса, чрез намаляване й с 60% до 2040 година и изграждане на бъдеще без пластмаса.

На 21 април, съвместно с Българска фондация Биоразнообразие, фондация „Лагуната на живота“, ЧОУ „Монтесори“, „Интеракт клуб Бургас“ и много доброволци проведохме зелена акция за косене, садене, чистене и ремонтиране по Пътеката на саблеклюна и Укритието за наблюдение на птици в поддържан резерват „Атанасовско езеро“.

РИОСВ – Бургас обяви конкурс „Моята любима приказка“, в партньорство с Община Бургас, читалища: „Христо Ботев 1937“-Бургас, „Антон Страшимиров 1980“ – кв. Черно море, „Христо Ботев 1928“ – кв. Банево, „Обнова – 1923“ – кв. Ветрен и онлайн списание „Щъркел“. Три награди ще получат участниците в раздел: „Защитени животински видове“, които ще бъдат обявени до края на април.

В обявеното от инспекцията – онлайн - предизвикателство „Как да намалим отпадъците от пластмасовите опаковки“ се включиха 30 градини и 6 училища с рисунки, засаждане на дръвчета, ревю на дрехи от пластмасови изделия, разделно събиране на отпадъци. С призив към нас се обърна и Симона Илиева от 8 клас на СУ „Никола Йонков Вапцаров“ в Приморско:

„Защо хората си хвърлят отпадъците в реки, морета, планини,гори и поля ,като повечето възрастни знаят, че се разграждат много бавно?

Така учат и своите деца да си хвърлят отпадъците, които ще продължават да го предават и на следващото поколение този лош навик. Тези безотговорни родители застрашават живота на много горски обитатели.

До вчера радост за дете, а днес убиец на живота!“