РИОСВ - Бургас отбеляза Европейската седмица на мобилността


На 16 септември поставихме началото на поредицата инициативи по повод Европейската седмица на мобилността. С малчуганите от група "Пингвинче" от ДГ "Звездица-Зорница" и тяхната директорка София Димитрова проведохме открит урок по безопасност на движението и боядисахме пешеходната пътека пред централния й вход.  В боядисването се включиха Мария Димитрова и Фондация "Безопасни улици от Валя", организатори на инициатива, както и Димитър Николов, кмет на Община Бургас, старши комисар Емил Павлов, Директор на областна Дирекция на МВР, старши комисар Марин Димитров, Началник на отдел охранителна полиция, главен инспектор Пламен Николов, Началник на сектор пътна полиция, Иван Гюлев, заместник-председател на Комисията по пътна безопасност към Община Бургас.

Със спортно състезание се включиха в кампанията и деца от ДГ №15 "Райна Княгиня" - филиал Мещица, община Перник. детски градини „Иглика“ С голямо желание и добро настроение, демонстрираха уменията си в различни физически дейности, за което получиха грамоти, като награди, с пожелание да са все така активни и мобилни..

На 20 септември в ПГСС - гр. Карнобат се проведе среща с г-н Любен Момчев - полицейски инспектор пътен контрол към РУ Карнобат, ОДМВР Бургас. Учениците бяха заинтригувани от интересни теми свързани с правилата за движение по пътищата и пътните инциденти от различните участници в движението. По инициатива на учениците, бяха изработени две табла с пътните знаци и тематични рисунки.

На 21 септември, децата и техните родители от ДГ „Иглика” - гр. Бургас, група"Любознайко" от ДГ "Моряче" – гр. Бургас, ДГ „Славейче“ – гр. Айтос ДГ "Валентина Терешкова“, село Ярджиловци, група "Мики Маус" в ДГ „Валентина Терешкова“ в гр. Батановци, четвърта група "Чуден свят" от детска градина "Валентина Терешкова" – гр. Перник, група "Чаровници " от ДГ 4 "Чуден свят" – гр. Перник отбелезяха кампанията под мотото „Без автомобил до и от градина", чрез зползването на екологични начини на придвижване в градската среда пеша, с тротинетка и велосипед.

В същият ден, ученици от 1 до 7 клас на ОбУ „Васил Левски“ в кв. Горно Езерово, гр. Бургас, участваха в дискусия на тема „Устойчива градска мобилност“. Разискваха се въпроси, свързани с проблемите на градската мобилност и тяхното решаване. Отличилите се ученици получиха награди, осигурени от РИОСВ – Бургас – светлоотразителни ключодържатели. Мероприятието се осъществи с подкрепата на РУ – кв. Горно Езерово, ОДМВР-Бургас.

На всички пожелахме, да бъдем отговорни участници в Движението по пътищата.

 

Европейска седмица на мобилността e ежегодна инициатива на Европейската комисия за устойчива градска мобилност. Тя приканва европейските градове да посветят поне една седмица на устойчива мобилност. Кампанията започва на 16-и септември и свършва с Ден без автомобили на 22-ри септември. Темата на кампанията тази година е „Пестене на енергия“ – намаляване на потреблението на енергия за придвижване в градски условия, ползи за околната среда и здравето на хората от воденето на активен начин на живот, придвижвайки се пеша, с велосипед или обществен транспорт.