РИОСВ – Бургас отбеляза Деня на рециклирането


РИОСВ-Бургас проведе съвместни инициативи с училища в Бургас и Карнобат за отбелязване на Световния ден на рециклирането – 18 март.

От 20 февруари, Професионална гимназия по селско стопанство в град Карнобат започва събиране на пластмасови изделия и направа на контейнери, за да се изхвърлят на точно определени места събраните опаковки. Под ръководството на учителите по химия и опазване на околната среда инж. Тюркян Карамахмуд и физическо възпитание - Гергана Янушева, учениците изработиха табло – Атлас на пластмасата.

На 16 март, експерт от РИОСВ-Бургас изнесе открит урок на децата от група „Смехорани“ в детска градина „Ран Босилек“ под надслов: „Земята не се рециклира“. Децата гледаха и "Приказката за юначета с празни тумбачета", за да разберат как да събират разделно отпадъците.

 

Тази година денят се чества за четвъртити път с фокус върху рециклиращите герои - почитайки отделните хора, обществата и организациите, които задвижват промяната към по-устойчиво използване на ресурсите чрез рециклиране. С продължаващите глобални унищожения от пожари, наводнения и суши, светът има нужда да намалява въглеродните емисии, за да смекчи последиците от изменеието на климата.