31 март е крайният срок за представяне в РИОСВ – Бургас на информация от операторите на инсталации употребяващи органични разтворители


В изпълнение на изискванията на Наредба № 7 от 21.10.2003 г. за норми за допустими емисии на летливи органични съединения, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух в резултат на употребата на разтворители в определени инсталации (Наредба №7) операторите  извършващи дейности с употреба на разтворители е необходимо:

В срок до 31.03.2022 г.,  да представят в РИОСВ-Бургас информация за консумацията на разтворители и количеството вложени разтворители  за календарната 2021 г.

Образец на информацията за консумацията и количеството вложени разтворители по чл. 20, ал. 8 от Наредба № 7 може да изтеглите от тук

В случаите, когато се превишават Праговите стойности за консумация на разтворители (ПСКР) за съответната категория дейност, операторът следва да изготви и представи в РИОСВ–Бургас на хартиен и електронен носител  План за управление на разтворителите.

В изпълнение на изискванията на Наредбата за ограничаване на емисиите на летливи органични съединения при употребата на органични разтворители в определени бои, лакове и автопературни продукти  (Наредбата ) е необходимо:

В срок до 31.03.2022 г., лицата, които пускат на пазара продукти от категориите: „Бои и лакове” и/или „Авторепаратурни продукти” на основание чл.3, ал.2 от Наредбата представят в РИОСВ–Бургас информация съгласно Приложение № 3  за пуснатите на пазара за първи път продукти през 2021 г.

В срок до 31.03.2022 г., лицата, пуснали на пазара  и/или употребили продукти по чл. 7 и чл. 9 от Наредбата, предоставят информация за предходната календарна година съгласно Приложение № 6.  

Информацията във връзка с горецитираните изисквания следва  да бъде  попълнена  и изпратена на хартиен и/или електронен вариант (CD или електронна поща) – riosvbs@unacs.bg в РИОСВ – Бургас.