РИОСВ кани заинтересованите страни да се включат в отбелязването на Европейска седмица на мобилността 2021


Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) кани всички заинтересовани български градове, институции, бизнес организации и неправителствени организации да участват активно в отбелязването на юбилейното 20-то издание на Европейската седмица на мобилността (ЕСМ), което ще се проведе от 16 до 22 септември 2021 г. Регистрацията за участие е достъпна на адрес: mobilityweek.eu/home/.

Европейската седмица на мобилността е водещата кампания на Европейската комисия (ЕК) за повишаване на осведомеността за устойчивата градска мобилност. Тя се провежда традиционно от 16-ти до 22-ри септември от 2002 г. насам. В рамките на тази седмица се организират различни събития, които завършват с Ден без автомобили в последния ден на инициативата. Основната тема на Европейската седмица на мобилността за 2021 г. е „Устойчива мобилност за безопасен и здравословен начин на живот“.

МОСВ е национален координатор за отбелязването на Европейската седмица на мобилността в България. Повече информация по темата можете да видите на Фейсбук страницата на ЕСМ в България https://www.facebook.com/MobilityWeekBG

Тематичните насоки на български език за провеждането на ЕСМ 2021 можете да изтеглите оттук: https://mobilityweek.eu/campaign-resources-for-2021/

Каним Ви, да предизвикате въображението си и да споделите вашите виждания, инициативи, мисли и предложения, вдъхновени от темата на Европейската седмица на мобилността – 2021 г. и темата за ходенето пеша и здравословните, екологични, социални и емоционални ползи от това, и да ни изпратите на страницата на РИОСВ-Бургас, или на електронната ни поща - pr@riosvbs.com, вашите идеи.

Всички участници ще получат грамота за участие, а най- изобретателните - награда.

Тази година Европейската седмица на мобилността е под мотото:

„Придвижвайте се устойчиво. Бъдете здрави.“

Основното събитие се провежда всяка година от 16 до 22 септември, като завършва с популярния „Ден без автомобили“.

Местните власти се насърчават да използват основната седмица, за да тестват иновативни мерки за планиране, да популяризират нова инфраструктура и технологии, да измерват качеството на въздуха и да получават обратна връзка от обществеността. С присъединяването на повече градове всяка година и с огромната си медийна видимост, кампанията е широко призната като движеща сила към устойчива градска мобилност в Европа и извън нея.