РИОСВ – Бургас провери сигнал за сеч в къмпинг "Кайт-Градина"


По информация от медиите, за извършване на дейности в района на к-г „Кайт-Градина“ в землището на гр. Созопол, РИОСВ- Бургас извърши проверка на терен, която установи, че отсечените и повалени дървета от вида Черен бор, са в имоти, частна собственост на юридическо лице. Имотите не попадат в границите на защитена територия, но са в територия на две защитени зони от мрежата НАТУРА 2000 – защитена зона „Бакърлъка“ за опазване на дивите птици и „Плаж Градина – Златна рибка“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

През м. февруари 2020 г., дружеството е заявило в РИОСВ-Бургас намерението си за извършване на сеч, като е внесъл горско-стопанска програма. Поради недопустимост с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, компетентния орган е прекратил процедурата. С това свое решение директорът на РИОСВ-Бургас е приложил своите правомощия по превантивен контрол. Решението не е обжалвано, влязло е в сила и става задължително за спазване от собственика и всички контролни органи.

Извършената дейност е в нарушение на Закона за биологичното разнообразие, за което на извършителя ще бъде наложена административно-наказателна мярка. Предвид това, че към момента е известен собственика на имотите, но не е известен извършителя на нарушението, ще уведомим компетентните органи на МВР и Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), за съдействие. На собственика на имотите ще бъде дадено предписание за преустановяване на дейността.