РОЖДЕН ДЕН НА РЕЗЕРВАТ „АТАНАСОВСКО ЕЗЕРО“


Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас (РИОСВ – Бургас) в партньорство с изпълнителя по LIFE проекта „Лагуната на живота“, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ), „Черноморски солници“ АД организират рожден ден на резервата. Инициатива е на 12 август (понеделник) в пространството "симБиотично" от 19 часа в района на Южно Атанасовско езеро.

На тази дата преди 39 години е издадена заповедта за обявяване на резервата, но и до днес езерото е модел за симбиоза между опазена природа и човешка дейност. В поддържания резерват се осъществява солопроизводство, гнездят стотици птици, мигрират и почиват по дигите още повече видове, развиват се популациите на риби и безгръбначни животни. Подобряването на циркулацията на водите, за която се работи в момента, ще позволи по-доброто функциониране на цялата екосистема и ще гарантира опазването й в бъдеще.

Програма за рождения ден на Атанасовско езеро

19:00 часа – сборен пункт на „симБиотично“

19:30 часа – Арт пърформанс в един от басейните с лугата и заснемане с фото-техника („Черноморски солници“ АД ще осигурят свободен достъп за желаещите)

Музика на чаша вино пред „симБиотично“ за останалите участници

20:00 часа - Quiz show с въпроси за Атанасовско езеро и награди за победителите

20:30 часа – Торта за гостите и участниците в събитието

 

Как да стигнем?

„симБиотично“ е разположено в района на Бургаските солници, на 200 м от басейните с луга и кал, в посока града. До тук се стига лесно с велосипед или пеша от Морската градина. Има и електробусчета, които тръгват от бариерата на паркинга на Капани и се движат на 20 минути, до 20.00 ч. Може да се стигне и с автомобил (към кв. Сарафово и на детелината вдясно към Солниците), който да паркирате на безплатния паркинг преди бариерата и по крайбрежната алея в посока Бургас да повървите 500 м до мястото (https://goo.gl/maps/h4FfUmcP1XuKxf717)