РИОСВ – Бургас и ученици почистиха устието на р. Ропотамо


Служители от РИОСВ – Бургас, доброволци от химическия техникум „Н.Д. Зелинский“ и деца от читалище „Христо Ботев 1937“ почистиха района около устието на река Ропотамо. В акцията участваха директорът на инспекцията инж. Тонка Атанасова, секретарят на читалището Атанаска Желязова и експерти. За близо 4 часа ученици, учители и еколози напълниха 30 чувала с пластмаса, метални кутии, найлонови въжета, различни отпадъци, донесени от вятъра, вълните и хвърлени от нас, хората. Инициативата по почистването е посветена на Международния ден на биологичното разнообразие. 

Денят на биологичното разнообразие се отбелязва на 22 май, а темата за 2019 г. е „Нашето биологично разнообразие, нашата  храна, нашето здраве“. Темата акцентира върху многообразието, осигурено от нашите природни системи за човешко съществуване и благоденствие на Земята, като допринася за устойчиво развитие, смекчаване изменението на климата, адаптиране към климатичните промени, възстановяване на екосистемите, по-чиста вода и премахване на гладуването.

Мероприятията ще продължат с награждаването на победителите в националния конкурс "Моите приятели - котките", организиран от Община Бургас и Народно читалище "Христо Ботев 1937" в кв. Победа, ул. "Кубрат" № 7 на 15 май (сряда) от 16.30 часа и в 12:00 часа на 20 май (понеделник) с почистване и презентация-изложба от децата в ОУ "Св. Климент Охридски", кв. Рудник по повод 20 май - Световния ден на пчелите.

Световния ден на пчелите - 20 май, информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти.

 Алберт Айнщайн: "Ако изчезнат пчелите от света, след около 4 години, няма да има човечество" - това показва ключовата роля на пчелите при опрашването на растенията и живота на Земята.