Европейска седмица на мобилността 16 – 22 септември 2018 г.


Кампанията „Европейска седмица на мобилността“ (ЕСМ) на Европейската комисия се провежда всяка година в периода 16-22 септември и е насочена основно да насърчи европейските общини да въвеждат и подпомагат устойчивия транспорт и начини на придвижване. За 2018 година темата на кампанията е „Мултимодалност“ и ще се проведе под мотото „Комбинирай, движи се!“.  В кампанията могат да се включат общини, училища, НПО, бизнес организации и всеки, който иска да покаже как промотира устойчивото придвижване.

Как може да се регистрирате и да участвате:

Ако сте Община (град)

Ако сте НПО, фирма или училище

Полезни материали:

Листовка
Ръководство за 2018 включително тематични насоки и наръчник за местните власти
Видео клип
Официална страница на Националната кампания за устойчива градска мобилност
Oфициален сайт на  ЕСМ
Материали за визуализация
Наръчник на добрите практики- 2017г.
Харта
Фейсбук страница на ЕСМ

Наградата за “Планиране на устойчива градска мобилност” (SUMP):

Наградата на Европейската комисия за устойчиво планиране на градската мобилност стартира през 2012г. Целта на наградата е да насърчи приемането на планове за устойчива градска мобилност от местните власти в цяла Европа и да възнагради забележителните постижения в тематичната приоритетна област на всяка година. 
Наградата SUMP е отделна от наградата на ЕСМ. Наградите на ЕСМ се дават на общините за дейности, проведени между 16-22 септември, докато наградата SUMP признава местните и регионалните власти за отлични постижения в планирането на устойчивата градска мобилност.
Регистрацията за 7-мата награда SUMP е отворена до 1 октомври 2018г.

Регистрация за награда SUMP

РИОСВ-Бургас кани всички общини, НПО, фирми, училища и граждани да се включат и регистрират за участие в Европейската седмица на мобилността с подходящи инициативи! Информация за вашите инициативи в кратък текст и снимки, изпратете на е-поща: riosvbs_pr@abv.bg 

Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) се провежда ежегодно в периода 16-22 септември с цел насърчаване на европейските общини да въведат и подпомогнат устойчивия транспорт, като по този начин осигурят на своите граждани по-чиста околна среда и по-здравословен начин на живот. Инициативата стартира през 2000г. под надслов „Ден без автомобили“, като общоевропейска инициатива. Целта на кампанията е хората по-често да заменят автомобилите с ходене пеша или с велосипеди, популяризиране на идеята за  споделено пътуване, изграждане на велоалеи и устойчиви инициативи в посока по-чиста околна среда.