Взети са проби от отводнителния канал на Атанасовско езеро и от морски води


Басейнова дирекция „Черноморски район“ със съдействието на Регионалната лаборатория към ИАОС в Бургас взеха проби от два пункта в района на Атанасовско езеро. Водите за изследване са от тръбата на обходния канал и от морските води, които ще бъдат изследвани  по показатели pH, електропроводимост, температура на водата, разтворен кислород, наситеност с кислород, БПК5, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот, фосфати като фосфор и хлорофил-а. Резултатите се очакват след приключване на анализите.

Обходният канал на солниците, който отвежда природните сладки води в морето е дълъг 23 км и обхваща водосбор от 240  км2. Неговата цел е да опазва Атанасовското езеро от сладководни и повърхностни дъждовни води. Сладките води намалят добива на сол и чрез помпи тези води се отвеждат в морето. През последните месеци валежите са значителни и водите са се увеличили – 97 л/кв. м, а до момента имахме 82 л/кв. м.

Големите тръби, които се виждат да изхвърлят жълтеникава и пенлива течност в морето край Солниците, отвеждат и част от дъждовните води на Бургас, включени в обходния канал на Атанасовско езеро и Солниците.

На север до кораба „Чайка“ тези дъждовни води се отвеждат по гравитачен път, а от района на езерото и солниците се претласкват с помпи в морската акватория.