Международен ден на Земята 2018


Международният ден на Земята се отбелязва всяка година на 22 април с цел да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Мотото на кампанията за 2018г. е „Свят без замърсяване с пластмаси“.

По повод Деня на Земята, РИОСВ-Бургас организира за първа година Регионален ученически конкурс: Земята е за нас – ние сме за Земята“, в който се включиха  в категориите:

1. Художествени текстове – есе, приказка, импресия, стихове, гатанки - 53 участници.

2. Картичка – създаване на поздравителна картичка с послание в електронен вариант или на хартиен носител - 184 участници.

3. Мултимедия – създаване на клипове и презентации - 57 участници.

Официалното връчване на грамотите и наградите на победителите ще се състои на 20 април от 14,00 ч. в залата на инспекцията в к-с „Лазур“, ул. „Перущица“ № 67, ет. 3.

Днес, 17 април от 10 часа, децата от група „Таралежче“ в ДГ „Звездица Зорница“ – Бургас, ще отбележат празника със залесителна акция в двора на градината, заедно със Сдружение „Зелена Странджа“.

Същия ден от 14:30 часа, учениците от клуб „Екоработилница“ от СУ „Елин Пелин“ с. Руен, ще обсъдят темите за биоразнообразието в Бургаски регион с експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас и други гости.

Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. За първи път Денят на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнес среди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993г.