РИОСВ – Бургас награди участниците в конкурса за Деня на водата


Учениците от трети клас от ОУ „Княз Борис I“, Бургас отпразнуваха Световния ден на водата – 22 март в залата на туристически комплекс „Аква Калиде“. Те представиха своите ръчно изработени еко дневници и детски плакати на тема: "В света на водата". Учениците отправиха послания в стихове за опазването на най-ценния ресурс – водата. Всички получиха грамоти и награди от екоинспекцията.

Децата от група „Пчелички“ в ДГ „Славейче“, Айтос също се включиха в инициативата с изобретен от тях екоаквариум във фейсбук страницата на РИОСВ – Бургас. Те ще бъдат наградени за активното им участие и изобретателност за Деня на водата. Наградени бяха и участниците в националния ученически конкурс „Водата-извор на живот” в Морското казино в Бургас.

РИОСВ – Бургас е партньор на  Читалище „Изгрев Бургас“ и на Центъра за подкрепа на личностното развитие – Бургас в организирането и провеждането на регионални и национални ученически конкурси за рисунки и приложни изкуства по повод Световния ден на водата.

Мотото на Световния ден на водата, тази година е „Отговорът е в природата“ и цели с природосъобразни решения да се предотвратят наводненията, засушаванията и замърсяването на водите чрез изграждане на „зелена инфраструктура“. Реални възможности за това са: свързване на реките със заливаемите площи, създаване и възстановяване на влажни зони, залесяване и възстановяване на гори, както и създаване на зелени пространства, които „поглъщат“ и съхраняват водата.