Укритието за наблюдение на птици на Атанасовско езеро посрещна първите туристи


Първите чуждестранни туристи посетиха Укритието за наблюдение на птици в Поддържан резерват „Атанасовко езеро“. Гостите са от Германия и пътуват с цел опознаване на влажните зони в България. Посетителите се насладиха на гледката към солниците и водоемите, в които се хранят различни видове птици.

Тъй като не замръзва през зимата, Атанасовското езеро е място с международно значение за зимуващите водолюбиви птици. Всяка година то приютява ятата на белия ангъч, фиша, шилоопашата патица, зеленоглава патица, и къдроглавия пеликан. Срещат се още сива чапла, голяма бяла чапла, както и малък корморан. По бреговете притичват Кривоклюн брегобегач, Голям зеленоног водобегач, Малък горски водобегач, бойник и други птици от сем. дъждосвирци. Сред многочислените ята на зимуващите големи белочели гъски редовно се наблюдават сиви и червногуши гъски. Зимата езерото се оглася от красивата песен на големия свирец. Имаме удоволствието и да се наслаждаваме на редките гости за страната ни – розови фламинги, които предпочетоха да презимуват край езерото.

Уникалното птиче богатство и красивата природа могат да превърнат бургаските влажни зони в интересни места за туризъм. Влажните зони са изключително богатство, което го има на много малко места в света и Бургас е един оазис на стотици видове птици, животни и растения.

2316 хил. са туристите, посетили информационния центрър за 2017 г., за сравнение през същия период на 2016 г. са 2281 броя.