Кампании и екоинициативи


 

ОБЩИНА БУРГАС

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ 1937” - БУРГАС

РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ-БУРГАС

ОРГАНИЗИРАТ
IV НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА И ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО НА ТЕМА:
 „Моята невероятна лятна ваканция”

Лятото е сезонът в който се сбъдват невероятните детски мечти. Времето за отдих, ваканция, изпълнена с щури приключения, игри и невероятни забавления след дългите месеци на обучение, учение и задължения. Именно с този конкурс всички Вие, деца, бихте могли да „преразкажете” своите преживявания от невероятната си лятна ваканция, без значение къде сте я прекарали - на море, планина, на село при баба и дядо или в чужбина, с рисунки и приложни творби.

Очакваме с нетърпение

 вашите цветни, слънчеви ваканционни спомени до края

на месец септември! УСПЕХ!

Условия:

В конкурса могат да участват, всички деца на възраст от 5 до 18 години, от всички звена - ДГ, ЦОП, ЦПЛР, ЛФ, школи и ателиета, индивидуални участници, разпределени в четири възрастови групи:

 1. Група - от 5 до 7 години/ Деца от предучилищна възраст
 2. Група - от 8 до 10 години/ Ученици от 1 до 4 клас
 3. Група - от 11 до 15 години/ Подрастващи от 5 до 8 клас
 4. Група - от 16 до 18 години/Девойки и младежи от 9 до 12 клас

Рисунките за първа възрастова група да бъдат нарисувани на картон с размер А4. За останалите възрастови групи съответно да бъдат нарисувани на картон с размери 35:50 см. (без паспарту) с материали по избор на участника.

Приложните творби да бъдат изработени с екологични материали по избор на участниците, с размери по желание, удобни за транспортиране и подреждане на маси, стативи и други подходящи места за предстоящата изложба към конкурса.

На гърба на всяка творба, следва да има информация за:

 • Трите имена на участника, възраст и клас.
 • Населено място, училище или извънучилищно звено/школа.
 • Телефон и e-mail за контакт на ръководителя/учителя, родителя на детето.
 • Прикачена Декларация за личните данни по образец

Награждаване:

Според мнението на журито, ще бъдат присъдени:

 • Грамоти, медали и предметни награди за 1, 2, 3 места и поощрения в IV-те възрастови групи от Община Бургас и НЧ ”Христо Ботев 1937” - Бургас
 •  Грамоти за ръководители , с най-много наградени участници от школа
 •  Грамоти и предметни награди за 1, 2, 3 места и поощрения в IV-те възрастови групи за творби с екологична насоченост от РИОСВ-Бургас.

 

ВНИМАНИЕ: Няма да се допускат в конкурса творби, взаимствани от Интернет, творби неотговарящи на формата, описан по-горе, както и такива без Декларация на личните данни за всеки участник.

Рисунките и приложните творби няма да се връщат и ще останат във фонда на читалището!!!

Награждаването ще се състои в края на месец октомври 2019 г. в залата на НЧ ”Хр. Ботев 1937” – Бургас. Не получилите награди, ще бъдат изпратени за сметка на неприсъствалите участници.

Творбите ще се приемат до 20 октомври 2019 г. на адрес:

гр. Бургас, 8002 кв.”Победа”, ул.”Кубрат” № 7

Получател:  Народно читалище  ”Христо Ботев 1937” - Бургас

Контакти: nani_jelqzova@abv.bg, телефон за връзка: 089 5506280  и в страницата на ЛФ ”Фантазия”  и РИОСВ-Бургас

Приложение: Регламент и Декларация за съгласие 

 

 


 

По повод Световния ден на Водата – 22 март и Международния ден на Земята – 22 април,

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас

и Народно читалище „Хр. Ботев – 1937“ – Бургас организират

II-ри РЕГИОНАЛЕН КОНКУРС

„Водата и Земята“

за картичка, рисунка и приложно творчество

 

Това, което целим, е да въздействаме на възможно повече любители на природата, да създадат връзка с нея и да намерят своето вдъхновение.

Изтегли: РЕГЛАМЕНТ и ДЕКЛАРАЦИЯ ЛИЧНИ ДАННИ  


Стартира ежегодният конкурс за общини, кметства, училища и детски градини

„Чиста околна среда 2019“

Министерството на околната среда и водите обяви официалния старт на националната кампания „За чиста околна среда 2019 г“. В нея могат да участват  общини, кметства, държавни и общински училища, детски градини и обединени дeтски центрове с проекти за озеленяване, закупуване на спортни уреди, създаване на нови паркови пространства, изграждане на зони за отдих, ремонт на детски и спортни съоръжения и други. Кампанията се финансира от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Максималният размер на финансирането на общините е 10 000 лв. на проект, а за училищата и детските градини е 5000 лв.

Тази година срокът за подаване на предложения от училища и детски градини в ПУДООС е 15 февруари, а за общини и кметства е 1 март включително. Класираните проекти ще бъдат обявени на 12 април на интернет страницата на ПУДООС: www.pudoos.bg.

Най-високо ще бъдат оценявани предложенията, които целят да възпитават отговорности  у младите хора в насока опазване природните ресурси на страната ни и развитие на екологичното възпитание. За общинските проекти е важно  участието на жителите на съответното място, в т.ч. доброволен труд от гражданите, живущи в предлаганите за облагородяване места.

Обява за общини и кметства

Обява за училища и детски градини


Национален ученически конкурс „Посланици на здравето“ 2018/2019 

 

65   проекта на ученици от 1-ви до 12-ти клас от цялата страна са допуснати до участие в XI-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”, за учебната 2018/2019 г.

Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България, в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.

Тазгодишното поредно издание на конкурса ще продължи до 1 юни 2019 г., а официалното награждаване на победителите ще се проведе през месец юни. Наградите за финалистите ще бъдат: 9 проекта, класирани за първо, второ и трето място по З във всяка възрастова категория (1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас); 3 проекта класирани за поощрителни награди по една за всяка възрастова категория. МЗ и ПЕКБ осигуряват по една предметна награда в категорията специални постижения в областта на опазване на здравето. Общо ще бъдат наградени 61 проекта.

Проектите, отговарящи на регламента са 65, като в категорията от 1-ви до 4-ти клас са допуснати- 13 проекта; от 5-ти до 8-ми клас – 29 проекта и от 9-ти до 12-ти клас– 23 проекта. 
Списъци с номинираните проекти, допуснати до участие във втора фаза на конкурса, можете да видите тук:

Номинирани проекти I фаза първа възрастова г-па 1-4 кл.

Номинирани проекти I фаза втора възрастова г-па 5-8 кл.

Номинирани проекти I фаза първа възрастова г-па 9-12 кл.