Кампании и екоинициативи


 

Международен ден на Черно море 31 октомври

Международният ден на Черно море 31 октомври 2019 г. отбелязва двайсет и третата годишнина от подписването на Стратегическия план за Черно море.

 • Той е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души от шест държави, населяващи крайбрежието му.
 • Олицетворение на ангажимента на правителствата от региона за сериозни действия и реални резултати в усилията по възстановяването и опазването на морето.
 • Празник на посветените и неуморни усилия на много хора, които отделят от своето време и енергия, за да помогнат в опазването на околната среда.

Снимка: © Красимир Делчев

Две десетилетия след подписването на документа, въпреки някои признаци на подобрение, много хора и най-вече живеещите по крайбрежието смятат, че е време за промяна на перспективата в опазването и възстановяването на тази уникална природна система — нашето общо Черно море.

Колко често престъпваме екологичните граници  (pdf, 429 kb)

Плакат  (pdf, 3.16 mb)

Флаер  (pdf,2.44 mb)

Помогнете на Черно море сега!

 1. Всеки път, когато отида на плаж, ще вземам със себе си всички свои отпадъци и поне още един, който не е оставен от мене.

 2. Ще се опитам да съхранявам водата като
  — поправя тоалетната си, ако тя тече непрекъснато
  — затварям крана на водата, докато си мия зъбите
  — стоя под душа с една минута по-малко
  — не мия чиниите под постоянно течаща вода

 3. Няма да изливам мазнини, бои или химикали в канала или в тоалетната. Ще се информирам от специалистите по екология в общината как най-безопасно могат да се изхвърлят тези опасни обекти.

 4. Ще засадя дървета, храсти и цветя в общите пространства около моята къща или блок. Ще се уговоря със съседите си за грижите и поддържането на растенията. Дърветата са най-сигурното средство за филтриране на отпадъци и води преди постъпването им във водните обекти.

 5. Ще си нося пазарска чанта, когато отивам на покупки на пазара или в супермаркета, и няма да приемам ненужни найлонови торбички. Ще се опитам да купувам някои стоки насипно и ще купувам продукти с по-малко опаковки.

 6. Ще се информирам как се обработват и къде попадат моите отпадъци и отпадъчни води. Ако управлението им не е задоволително, ще пиша на кмета и ще разкажа за писмото си поне на още двама души.


Европейска седмица на мобилността ‘2019

Регистрацията за дейности по време на ЕСМ е отворена!

МОСВ даде началото на кампанията за „Европейската седмица на мобилността `2019 (ЕСМ), която всяка година се провежда в периода 16- 22 септември и се организира от Европейската комисия.

Тази година „Европейската седмица на мобилността“ е на тема „Безопасно ходене и колоездене“ под мотото „Върви с нас“. МОСВ като национален координатор за провеждането на кампанията подкрепя и насърчава участието на българските общини с цел ограничаване на последствията от натоварения трафик и предоставяне на по-добри и екологични възможности за придвижване в градовете.

Всички  градове  са  поканени  да  участват  в ЕСМ. Онлайн заявката им за участие ще бъде одобрена, ако отговарят на поне един от следните критерии: Да организират дейности през седмицата на 16 – 22 септември, като се съобразят с темата за 2019.  Да приложат поне една постоянна мярка, която допринася за преминаването от личен автомобил към устойчив тип транспорт. Да отбележат Деня без автомобили (22 септември), като запазят една или две зони за пешеходци, велосипедисти и обществен транспорт за поне един цял ден (един час преди началото и един час след края на работното време). Градовете,  участвали  във  всичките  три  критерии,  ще  станат  „Златни  участници“  и  ще  могат  да  кандидатстват  за  наградите  на ЕСМ.

Регистрацията на дейностите и инициативите на общини, училища и организации в отбелязването на Европейската седмица на мобилността е отворена и може да се направи на официалния сайт на кампанията.

Форма за регистрация на български език: Тук.

Ръководство - тематични насоки и наръчник за местните власти, съдържащ изискванията за участие в ЕСМ: Тук.

Указания за регистрация и участие на Общините в ЕСМ: Тук.

РИОСВ - Бургас кани всички общини, училища и граждани да вземат участие в Европейската седмица на мобилността (16-22.09.2019) и Денят без автомобили - 22.09.2019. Изпратете информация за планираните от вас инициативи до 02.09.2019г. и кратък текст и снимки за реализираните събития до 22.09.2019г. на е-поща: riosvbs_pr@abv.bg или във Фейсбук страницата ни.

Европейската седмица на мобилността (ЕСМ) се провежда ежегодно в периода 16-22 септември с цел насърчаване на европейските общини да въведат и подпомогнат устойчивия транспорт, като по този начин осигурят на своите граждани по-чиста околна среда и по-здравословен начин на живот. Инициативата стартира през 2000г. под надслов „Ден без автомобили“, като общоевропейска инициатива. Нейната популярност расте с всяка изминала година и е с все по-широка обществена подкрепа. Целта на кампанията е хората по-често да заменят автомобилите с ходене пеша или с велосипеди, популяризиране на идеята за споделено пътуване, изграждане на велоалеи и устойчиви инициативи в посока по-чиста околна среда. България ежегодно се включва в провежданата от Европейската комисия кампания „Европейска седмица на мобилността”, като координатор на национално ниво е МОСВ.


Община Бургас

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ 1937” - БУРГАС

РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ-БУРГАС

ОРГАНИЗИРАТ
IV НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА И ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО НА ТЕМА:
 „Моята невероятна лятна ваканция”

Лятото е сезонът в който се сбъдват невероятните детски мечти. Времето за отдих, ваканция, изпълнена с щури приключения, игри и невероятни забавления след дългите месеци на обучение, учение и задължения. Именно с този конкурс всички Вие, деца, бихте могли да „преразкажете” своите преживявания от невероятната си лятна ваканция, без значение къде сте я прекарали - на море, планина, на село при баба и дядо или в чужбина, с рисунки и приложни творби.

Очакваме с нетърпение

 вашите цветни, слънчеви ваканционни спомени до края

на месец септември! УСПЕХ!

Условия:

В конкурса могат да участват, всички деца на възраст от 5 до 18 години, от всички звена - ДГ, ЦОП, ЦПЛР, ЛФ, школи и ателиета, индивидуални участници, разпределени в четири възрастови групи:

 1. Група - от 5 до 7 години/ Деца от предучилищна възраст
 2. Група - от 8 до 10 години/ Ученици от 1 до 4 клас
 3. Група - от 11 до 15 години/ Подрастващи от 5 до 8 клас
 4. Група - от 16 до 18 години/Девойки и младежи от 9 до 12 клас

Рисунките за първа възрастова група да бъдат нарисувани на картон с размер А4. За останалите възрастови групи съответно да бъдат нарисувани на картон с размери 35:50 см. (без паспарту) с материали по избор на участника.

Приложните творби да бъдат изработени с екологични материали по избор на участниците, с размери по желание, удобни за транспортиране и подреждане на маси, стативи и други подходящи места за предстоящата изложба към конкурса.

На гърба на всяка творба, следва да има информация за:

 • Трите имена на участника, възраст и клас.
 • Населено място, училище или извънучилищно звено/школа.
 • Телефон и e-mail за контакт на ръководителя/учителя, родителя на детето.
 • Прикачена Декларация за личните данни по образец

Награждаване:

Според мнението на журито, ще бъдат присъдени:

 • Грамоти, медали и предметни награди за 1, 2, 3 места и поощрения в IV-те възрастови групи от Община Бургас и НЧ ”Христо Ботев 1937” - Бургас
 •  Грамоти за ръководители , с най-много наградени участници от школа
 •  Грамоти и предметни награди за 1, 2, 3 места и поощрения в IV-те възрастови групи за творби с екологична насоченост от РИОСВ-Бургас.

 

ВНИМАНИЕ: Няма да се допускат в конкурса творби, взаимствани от Интернет, творби неотговарящи на формата, описан по-горе, както и такива без Декларация на личните данни за всеки участник.

Рисунките и приложните творби няма да се връщат и ще останат във фонда на читалището!!!

Награждаването ще се състои в края на месец октомври 2019 г. в залата на НЧ ”Хр. Ботев 1937” – Бургас. Не получилите награди, ще бъдат изпратени за сметка на неприсъствалите участници.

Творбите ще се приемат до 20 октомври 2019 г. на адрес:

гр. Бургас, 8002 кв.”Победа”, ул.”Кубрат” № 7

Получател:  Народно читалище  ”Христо Ботев 1937” - Бургас

Контакти: nani_jelqzova@abv.bg, телефон за връзка: 089 5506280  и в страницата на ЛФ ”Фантазия”  и РИОСВ-Бургас

Приложение: Регламент и Декларация за съгласие 

 

 


 

По повод Световния ден на Водата – 22 март и Международния ден на Земята – 22 април,

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас

и Народно читалище „Хр. Ботев – 1937“ – Бургас организират

II-ри РЕГИОНАЛЕН КОНКУРС

„Водата и Земята“

за картичка, рисунка и приложно творчество

 

Това, което целим, е да въздействаме на възможно повече любители на природата, да създадат връзка с нея и да намерят своето вдъхновение.

Изтегли: РЕГЛАМЕНТ и ДЕКЛАРАЦИЯ ЛИЧНИ ДАННИ  


Стартира ежегодният конкурс за общини, кметства, училища и детски градини

„Чиста околна среда 2019“

Министерството на околната среда и водите обяви официалния старт на националната кампания „За чиста околна среда 2019 г“. В нея могат да участват  общини, кметства, държавни и общински училища, детски градини и обединени дeтски центрове с проекти за озеленяване, закупуване на спортни уреди, създаване на нови паркови пространства, изграждане на зони за отдих, ремонт на детски и спортни съоръжения и други. Кампанията се финансира от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Максималният размер на финансирането на общините е 10 000 лв. на проект, а за училищата и детските градини е 5000 лв.

Тази година срокът за подаване на предложения от училища и детски градини в ПУДООС е 15 февруари, а за общини и кметства е 1 март включително. Класираните проекти ще бъдат обявени на 12 април на интернет страницата на ПУДООС: www.pudoos.bg.

Най-високо ще бъдат оценявани предложенията, които целят да възпитават отговорности  у младите хора в насока опазване природните ресурси на страната ни и развитие на екологичното възпитание. За общинските проекти е важно  участието на жителите на съответното място, в т.ч. доброволен труд от гражданите, живущи в предлаганите за облагородяване места.

Обява за общини и кметства

Обява за училища и детски градини


Национален ученически конкурс „Посланици на здравето“ 2018/2019 

 

65   проекта на ученици от 1-ви до 12-ти клас от цялата страна са допуснати до участие в XI-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”, за учебната 2018/2019 г.

Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България, в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.

Тазгодишното поредно издание на конкурса ще продължи до 1 юни 2019 г., а официалното награждаване на победителите ще се проведе през месец юни. Наградите за финалистите ще бъдат: 9 проекта, класирани за първо, второ и трето място по З във всяка възрастова категория (1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас); 3 проекта класирани за поощрителни награди по една за всяка възрастова категория. МЗ и ПЕКБ осигуряват по една предметна награда в категорията специални постижения в областта на опазване на здравето. Общо ще бъдат наградени 61 проекта.

Проектите, отговарящи на регламента са 65, като в категорията от 1-ви до 4-ти клас са допуснати- 13 проекта; от 5-ти до 8-ми клас – 29 проекта и от 9-ти до 12-ти клас– 23 проекта. 
Списъци с номинираните проекти, допуснати до участие във втора фаза на конкурса, можете да видите тук:

Номинирани проекти I фаза първа възрастова г-па 1-4 кл.

Номинирани проекти I фаза втора възрастова г-па 5-8 кл.

Номинирани проекти I фаза първа възрастова г-па 9-12 кл.