РИОСВ – Бургас провери сигналите за разорани дюни на Шофьорския плаж


Регионалната инспекция по околната среда и води - Бургас се самосезира по сигнали за навлизане на АТВ и извърши проверка на място на морски плаж „Алепу“ - Шофьорски плаж. Част от плажа попада в границите на природна забележителност „Пясъчни дюни в местност Алепу“ .

Проверката установи следи от навлизане на превозно средство през дюнни природни образувания извън границите на природната забележителност. След това следите преминават в защитената територия по плажната ивица. Няма установени следи от превозни средства върху дюните в границите на природната забележителност.

Инспекцията потърси съдействие от Районно управление Созопол за установяване на  извършителя, за да се предприемат административно-наказателни мерки по Закона за защитените територии.

За навременни действия и установяване на нарушителите в границите на защитени територии, РИОСВ призовава гражданите да подават сигнали на "зеления телефон" на инспекцията и на тел. 112. Сигналите ще бъдат предавани на МВР за действия по Закона за устройството на черноморското крайбрежие, за да бъдат установени и санкционирани нарушителите при преминаване или спиране на МПС през територията на морския плаж и защитените обекти.