Няма преливане и заустване на непречистени отпадъчни води в Черно море


Няма преливане и заустване на непречистени отпадъчни води в Черно море. Пречиствателните съоръжения работят и са в техническа изправност. От началото на сезона са проверени ПСОВ Равда-Слънчев бряг-Несебър, ПСОВ Поморие, ПСОВ Царево, ПСОВ Лозенец, ПСОВ Китен-Приморско, ПСОВ-Созопол, ПСОВ Обзор-Бяла. При извършените проверките по Южното Черноморие за предприемане на превантивни мерки за предотвратяване на замърсяването на морските плажове и крайбрежните морски води с отпадъчни води за летния туристически сезон 2018 г., РИОСВ – Бургас не констатира нерегламентирани отвеждания на отпадъчни води от временните преместваеми обекти разположени на морските плажове на територията на съответните общини. Констатациите сочат съответствие с издадените разрешения за поставяне и одобрените схеми издадени от Министерството на туризма и главните архитекти  на общините.

В изпълнение на задълженията си на контролен компетентен орган, РИОСВ – Бургас извършва системен емисионен контрол на заустването на отпадъчни води от обектите формиращи отпадъчни води, както и технологичен контрол по правилната експлоатацията на пречиствателните съоръжения.

От началото на летния туристически сезон по Южното и Северното Черноморие са извършени 63 съвместни проверки от експерти на РИОСВ – Бургас, РИОСВ – Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район“ на обекти, потенциални замърсители на Черно море и разположени в близост до зоните с води за къпане. При извършената контролна дейност не са констатирани нерегламентирани зауствания на отпадъчни води.

Проверките на РИОСВ ще продължат интензивно през целия летен сезон на 2018 г.