Националeн ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2017/2018 г.


Националeн ученически конкурс

„Посланици на здравето” за учебната 2017/2018 г.

 

През месец май приключи Националният ученически конкурс „Посланици на здравето”. В реализирането на дейностите се включиха общо над 5 500 ученици, заедно с техните учители и родители от цялата страна, като проектите бяха насочени за превенция на рисковите за здравето фактори.

Конкурсът е по инициатива на Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България.

Учениците заедно с техните учители, реализираха проекти в две подтеми: „Пръв бъди без пушене и алкохол ТИ!” и „Храни се здравословно и спортувай редовно!”. Конкурсът се реализира в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.

В проектите са реализирани интерактивни дейности за ограничаване на рисковите за здравето фактори, които включват: спортни прояви - състезания и турнири по футбол, баскетбол и др.; туристически и еко походи; ролеви игри; дебати и дискусии; сътрудничество и работа в екип между поколенията с цел запазване на българските традиции; разработени са сайтове и електронни книги за здравословен начин на живот и хранене, почистване на замърсени райони в различни населени места в страната и др.

Общият брой проекти, които успяха да финализират успешно са 75, като в категорията от 1-ви до 4-ти клас - 18 проекта; от 5-ти до 8-ми клас – 38 проекта и от 9-ти до 12-ти клас – 19 проекта.

Министерството на здравеопазването изразява благодарност към всички ученици, учители, ръководители на училища и граждани, участвали в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” 2017/2018 г.!

Номинираните проекти са приложени в таблици по възрастови групи

Номинираните проекти са приложени в таблици по възрастови групи:

Първа възрастова група 1-4 клас

Втора възрастова група 5-8 клас

Трета възрастова група 9-12 клас

Проектите „Предай нататък здраве” на ОУ „Георги Бенковски“ – Бургас, "Моето здраве зависи от мен" на ОУ "Св. Княз Борис I" – Бургас и „Здравни патрули ” на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Свети Влас са сред отличените в първа възрастова група.

Проектите Здравословно хранене и спорт - ключ към щастлив и пълноценен живот“" на ОУ „Георги Бенковски”-Бургас, „Изборът за качествен живот" на Професионална гимназия по еханоелектротехника и електроника - Бургас и "Бъдеще без алкохол и цигари“ на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Свети Влас са сред отличените във втора възрастова група.

Проектът „Клас без дим” на СУ „Христо Ботев” – гр. Айтос е сред отличените в трета възрастова група.