23 години от създаването си отбеляза ПП „Странджа”


С представянето на книгата на инж.д-р Дико Патронов беше отбелязан 23-ят рожден ден на ПП „Странджа”. На тържеството в най-голямата зала на КЦ Морско казино – Бургас бяха събрани ръководството на горските стопанства на територията на Парка, РДГ-Бургас, природолюбители и природозащитници, бивши и настоящи служители на Изпълнителната агенция по горите. Събитието уважиха с присътвието си инж. Жельо Марев - зам.директор на ЮИДП – Сливен и Тонка Атанасова – директор на РИОСВ – Бургас. Кошница с цветя изпрати за рождениците областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

За доброто настроение на всички присъстващи се погрижиха възпитаниците на СУ „Добри Чинтулов” – Бургас, които огласиха залата с песни и танци в съпровод на гайда и тъпан. инж. Иван Камбуров – експерт в ДПП „Странджа” говори пред присъстващите за значението на най-голямата в страната защитена територия, за нейната уникалност и редките видове, които могат да се видят само в ПП „Странджа”. През изминалата година част от територията на Природния парк беше вписана в списъка на съвременните Биосферни паркове по програмата „Човекът и Биосферата“ на ЮНЕСКО.

Беше представена и новоизлязлата книга на инж. д-р Дико Патронов  за реликтната дървовидна странджанска боровинка. Странджанската боровинка е един от най-редките български защитени видове, включен в Европейската конвенция за опазване на дивата флора, фауна и природни местообитания (Бернската конвенция) – това подчерта при представянето на изданието инж. д-р Здравко Салев – зав. отдел „Наука и научни обследвания” към ЮИДП – Сливен.